Archiwum kategorii: Informacje

Co to jest zgaga?

Zgaga to jedna z chorób refluksowych, której główną przyczyną jest nadkwaśność soków żołądkowych. Zgaga objawia się najczęściej nieprzyjemnych pieczeniem w przełyku.

Zgaga w ciąży

Zgaga pojawiająca się w okresie ciąży jest wynikiem rozszerzania macicy a tym samym ucisku na żołądek. Może również pojawić się wskutek działania progesteronu, który rozluźnia dolny zwieracz przełyku. W efekcie kwasy żołądkowe przedostają się do przełyku.

Skuteczne sposoby na zgagę

Oprócz leczenia farmakologicznego istnieje spora grupa skutecznych wskazówek, dzięki którym raz na zawsze można pozbyć się zgagi bądź chociażby spowodować jej rzadsze i mniej nasilone występowanie. Zgaga może występować notorycznie lub sporadycznie, w wyniku przejedzenia się czy spożycia niekorzystnych produktów – jest wtedy niegroźna i wtedy jedynym sposobem jest po prostu zmiana diety na lżejszą i niedopuszczanie do jedzenia zbyt obfitych posiłków. 

Przyczyny zgagi

Bezpośrednią przyczyną zgagi jest zarzucenie treścią pokarmową przełyku. Niekorzystny wpływ, wywołujący główne dolegliwości ma przede wszystkim kwas solny, produkowany w żołądku oraz znajdujące się z nim enzymy trawienne.

Powikłania zgagi

Wielu z nas zgagę lekceważy uznając ją za skutek nieprawidłowego odżywiania. Trzeba jednak zaznaczyć, że nieleczona bądź źle leczona zgaga może doprowadzić do wielu niekorzystnych zmian w układzie pokarmowym, które w efekcie mogą trwale go uszkodzić.

Objawy zgagi

Zgaga najczęściej objawia się powszechnie pojmowanym pieczeniem w przełyku i poczuciem kwasowości w ustach. To pojawia się często również w gardle czy krtani. Nierzadko zgaga wywołuje uciążliwy ból tuż za mostkiem, w klatce piersiowej a nawet żuchwie.

Leczenie zgagi

Każdy cierpiący na przewlekłą zgagę powinien udać się do gastroenterologa – to lekarz tej specjalizacji dokona diagnozy choroby oraz jej stadium i zaleci odpowiednie leczenie.

Dieta na zgagę

Dieta w przypadku występowania zgagi odgrywa kluczową rolę jeśli chodzi o jej częstotliwość i nasilenie dolegliwości. To właśnie niewłaściwe spożywanie posiłków i nieodpowiedni dobór składników wywołuje najsilniejsze objawy zgagi.

Zgaga po alkoholu

Zgaga nie zawsze jest syndromem choroby refluksowej a za jej powstanie nie musi być odpowiedzialna niewłaściwa dieta. Niezwykle często u osób całkowicie zdrowych, u których dolegliwości związane ze zgagą dotąd nie występowały, pojawia się ona po wypiciu alkoholu. Głównym powodem takiego zjawiska jest wpływ alkoholu na mięśnie wpustu – napoje wysokoprocentowe po prostu je rozluźniają, przez co treści żołądkowe mogą łatwiej przedostawać się do przełyku. Ponadto, alkohol zawiera etanol, który wykazuje właściwości kwasotwórcze. 

Nadkwaśność żołądka

Ta uciążliwa dolegliwość objawia się najczęściej palącą zgagą, trudną do skutecznego wyeliminowania. Przyczyną tego rodzaju dyskomfortu jest zbyt duża produkcja soku trawiennego. Obciążone ściany żołądka nie są w stanie chronić przed szkodliwymi substancjami, ponadto zbyt duże stężenie kwasów osłabia rolę błony śluzowej.